Η ακμή μπορεί να ξεκινήσει ή να βρεθεί σε έξαρση κατά την προεφηβική, συνηθέστερα στην εφηβική ή και τη νεαρή ενήλικη ηλικία, ωστόσο, μπορεί να παρουσιαστούν υποτροπές αργότερα, ακόμα και σε ηλικία 30 ή 40 ετών! Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις που τότε πρωτοεμφανίζεται ακμή. Επομένως το να περιμένουμε να «ξεθυμάνει» η ακμή και να πιστεύουμε ότι δεν θα μας ξαναενοχλήσει, είναι ουτοπικό.
Αυτό που βλέπουμε παρατηρώντας ένα πρόσωπο με ακμή, είναι ένα στιγμιότυπο. Δεν μπορούμε να προβλέψουμε πώς θα εξελιχθεί η κλινική εικόνα του ασθενούς με ακμή.
Tο πλύσιμο του προσώπου (με ειδικά καθαριστικά προϊόντα για δερμα με ακμή) είναι αναπόσπαστο κομμάτι της θεραπείας γιατί απομακρύνει την υπερβολική λιπαρότητα από το δέρμα. Αν υπάρχει ένα φιλμ λιπαρότητας πάνω στο πρόσωπο καμία τοπική θεραπεία (κρέμες, gel) δεν μπορεί να διεισδύσει και να είναι αποτελεσματική. Επίσης το δέρμα είναι «μπουκωμένο» και η ίδια η ακμή επιδεινώνεται.
Ο «βαθύς» καθαρισμός του προσώπου βοηθά πολύ στην θεραπεία της φαγεσωρικής ακμής. Ο καθαρισμός μπορεί να ονομάζεται βαθύς αλλά δεν είναι εν τω βάθει, επηρεάζεται μόνο η επιδερμίδα. Αφού γίνει η απομάκρυνση των ρύπων με γαλάκτωμα και λοσιόν, γίνεται πήλιγκ του προσώπου για απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων και την καλύτερη εξαγωγή του σμήγματος. Με τη βοήθεια ατμού από ειδικό μηχάνημα προβαίνουμε στη διάνοιξη των πόρων, με απαλές κινήσεις και τελειώνουμε την θεραπεία με κατάλληλη αντισηπτική και καταπραυντική μάσκα. O καθαρισμός πρέπει να γίνεται μόνο από εκπαιδευμένο αισθητικό ή δερματολόγο. Μετά τον βαθύ καθαρισμό μειώνεται η λιπαρότητα στο δέρμα, καθαρίζουν οι τριχικοί θύλακοι («πόροι») οπότε το δέρμα δεν κάνει φλεγμονές, το δέρμα αναπνέει καλύτερα και ανταποκρίνεται καλυτέρα στις θεραπείες με τοπικά φάρμακα κατά της ακμής και δερμοκαλλυντικά.