Οι πανάδες (στην ιατρική ορολογία = Μέλασμα) είναι βλάβες του δέρματος μεγαλύτερης έκτασης και πιο ανοιχτόχρωμες σε σχέση με τις κηλίδες, με ασαφή συνήθως όρια και καφέ ή καφε-κίτρινη χροιά.
Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι επιδερμικές (όχι βαθιές) βλάβες, και οφείλονται στην αύξηση της μελανίνης και την δράση συγκεκριμένων ενζύμων.
Λόγοι που τις προκαλούν
Ένας σημαντικός παράγοντας εμφάνισης είναι η UV ακτινοβολία, γι αυτό είναι ιδιαίτερα συχνό το πρόβλημα σε περιοχές με μεγάλη ηλιοφάνεια.
Στις γυναίκες, με προδιάθεση, σημαντικό ρόλο έχουν οι ορμονικές ανακατατάξεις, όπως κατά την παρουσία πολυκυστικών ωοθηκών, κατά την χρήση αντισυλληπτικών, και κατά την εγκυμοσύνη (Χλόασμα), με τελικό αποτέλεσμα την αυξημένη δραστηριότητα μελανίνης και την εμφάνιση των χαρακτηριστικών δυσχρωμιών στο πρόσωπο.Το μέλασμα είναι τόσο συχνό στη διάρκεια της κύησης, που χαρακτηρίζεται και ως «μάσκα της εγκυμοσύνης» . Επίσης, το μέλασμα είναι συχνότερο στις γυναίκες που λαμβάνουν ορμονικά σκευάσματα όπως αντισυλληπτικά.
Γενικώς, η πρόκληση οποιουδήποτε ερεθισμού στο δέρμα ατόμων με προδιάθεση να αναπτύξουν μέλασμα, μπορεί να προκαλέσει το πρόβλημα ή να το επιδεινώσει. Για το λόγο αυτό, ακόμη και οι θεραπευτικοί χειρισμοί που επιλέγουμε οφείλουν να είναι ήπιοι, απόλυτα συμβατοί με τις ανάγκες του δέρματος στην κάθε περίπτωση.
Μέθοδοι αντιμετώπισης
Αντιμετώπιση μελάσματος με αλοιφές με δραστική ουσία την υδροκινόνη (2-4%)
Αποτελεί μια από τις συχνότερες θεραπείες για την αντιμετώπιση του μελάσματος. Κλινικές μελέτες, μάλιστα, αναφέρουν ότι οι κρέμες που περιέχουν 2% υδροκινόνη, έναν παράγοντα υποχρωματισμού πιθανόν να έχουν καλύτερα αποτελέσματα ως προς τον αποχρωματισμό του δέρματος (λεύκανση) και προκαλούν λιγότερο ερεθισμό συγκριτικά με άλλες που η εν λόγω δραστική ουσία περιέχεται σε μεγαλύτερη συγκέντρωση. Η χρήση ειδικού και ενισχυμένου αντιηλιακού προϊόντος καθημερινά το πρωί κρίνεται επιβεβλημένη.
Θεραπεία με LASER: Σύμφωνα με κλινικές μελέτες η θεραπεία με LASER στην πλειοψηφία των ασθενών με μέλασμα επιφέρει μικρές βελτιώσεις σε επίπεδο υπερχρωματισμού και χρειάζεται αρκετές επαναλήψεις για να σημειωθούν ορατά αποτελέσματα. Συστήνεται ιδιαίτερη προσοχή ως προς τη χρήση του-πάντα από έμπειρο δερματολόγο- καθώς το LASER μπορεί να επιβαρύνει προσωρινά συγκεκριμένους τύπους μελάσματος.
Θεραπεία με δερμοαπόξεση: Τη διαδικασία της απολέπισης στην εφαρμογή της δερμοαπόξεσης ενισχύουν ειδικά μηχανήματα. Ωστόσο, θα χρειαστούν αρκετές συνεδρίες σε συνδυασμό με την εφαρμογή άλλων αλοιφών και αντιηλιακών προϊόντων μέχρις ότου να έχουμε ορατά αποτελέσματα. Η διάρκεια της θεραπείας εξαρτάται από τον τύπο του δέρματος, ενώ δεν υπάρχει χρόνος αποθεραπείας.Είναι μια τεχνική που καλό είναι να μην εφαρμοζεται σε άτομα με προδιάθεση να αναπτύξουν μέλασμα γιατί μπορεί να προκαλέσει το πρόβλημα ή να το επιδεινώσει.
Χημικό πήλινγκ: συνδυαστικά με την αλοιφή υδροκινόνης εφαρμόζεται χημικό πήλινγκ με τριχλωρικό, σαλικυλικό και γλυκολικό οξύ.
Η ταχύτητα ανταπόκρισης του μελάσματος στην εκάστοτε θεραπεία εξαρτάται από το βάθος εναπόθεσης της μελανίνης στο δέρμα: όσο πιο βαθιά, τόσο πιο ανθεκτικό το μέλασμα στη θεραπεία.
Η θεραπεία του μελάσματος στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι εύκολη, καθώς πρόκειται για μία επίμονη δερματοπάθεια με έντονη τάση υποτροπής.
Στο BBSkin για την θεραπεία του μελάσματος επιλέγουμε την Θεραπεία λεύκανσης Cosmelan .