Η ψωρίαση είναι αυτοάνοση, κοινή και χρόνια δερματική πάθηση που επηρεάζει εξίσου άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας και αφορά περίπου 1-3% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Συνήθως, παρουσιάζεται ως ερυθηματώδεις πλάκες που καλύπτονται από ασημί λέπια, τα οποία αποσπώνται από το δέρμα. Εμφανίζεται κυρίως στα γόνατα και τους αγκώνες, τα νύχια και το τριχωτό της κεφαλής, μπορεί όμως να εμφανιστεί οπουδήποτε στο σώμα και σε διάφορους τύπους. Η πάσχουσα περιοχή μπορεί να είναι κόκκινη και φολιδωτή, ή να εμφανίζει φλύκταινες, ανάλογα με το είδος της ψωρίασης.
Οι 5 βασικοί τύποι της νόσου είναι οι ακόλουθοι και χαρακτηρίζονται από διαφορετικά συμπτώματα ψωρίασης ο καθένας:
- Ψωρίαση κατά πλάκας. Ο πιο συχνός τύπος.
- Σταγονοειδής ψωρίαση. Συχνότερα σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες. Αποτελεί το 2% των περιπτώσεων ψωρίασης και προκαλεί στο δέρμα μικρές, ροζ – κόκκινες κηλίδες.
- Ανάστροφη ψωρίαση.
- Φλυκταινώδης ψωρίαση.
- Ερυθροδερμική ψωρίαση.
- Ψωρίαση των ονύχων.
- Ψωριασική αρθρίτιδα.
Θεραπεύεται η ψωρίαση;
Η δερματική νόσος θεωρείται μη ιάσιμη και χρόνια, ενώ δεν έχει βρεθεί ακόμα οριστική θεραπεία. Δεν είναι απίθανο να υποχωρήσει ξαφνικά και να μείνει σε ύφεση, αλλά πολλές φορές τα συμπτώματα επανέρχονται. Ωστόσο, οι περισσότερες θεραπείες συμβάλλουν σημαντικά στην καταστολή των συμπτωμάτων, με μεγάλα διαστήματα κάθαρσης της νόσου, και βελτιώνουν κατά πολύ την ποιότητα ζωής των ασθενών. Πλέον με τις σύγχρονες θεραπείες με βιολογικούς παράγοντες πετυχαίνουμε εντυπωσιακή κάθαρση και σταθεροποίηση για χρόνια.
Είναι κολλητική η ψωρίαση;
Η ψωρίαση δεν μεταδίδεται, καθώς δεν πρόκειται για μολυσματική νόσο. Πολλοί λανθασμένα πιστεύουν ότι η ψωρίαση είναι μεταδοτική γιατί την συγχέουν με την ψώρα που όμως οφείλεται σε παράσιτο του δέρματος και δεν έχει καμία σχέση με την ψωρίαση.