Τα κονδυλώματα αποτελούν το πιο κοινό σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα. Η παρουσία των κονδυλωμάτων οφείλεται σε μόλυνση από στελέχη του ιού HPV ή αλλιώς «ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων». Μέχρι σήμερα, έχουν ταυτοποιηθεί πάνω από 100 στελέχη του ιού. Κάποια στελέχη του ιού είναι πιο αθώα και προξενούν τις κοινές μυρμηκίες σε διάφορα σημεία του σώματος, ενώ άλλα στελέχη είναι πιο επικίνδυνα και μπορεί να προκαλέσουν δυσπλαστικές αλλοιώσεις στον τράχηλο της μήτρας, το πέος, τον πρωκτό και αλλού, οι οποίες να εξελιχθούν σε κακοήθειες. Περίπου 40 από τα στελέχη του HPV προσβάλλουν τη γεννητική, την περιγεννητική αλλά και τη στοματική περιοχή των σεξουαλικά ενεργών ατόμων.
Τα κονδυλώματα είναι συνήθως εμφανή στην εξέταση με γυμνό μάτι. Προεξέχουν από το δέρμα και είναι ψηλαφητά. Τα περισσότερα έχουν μικρό μέγεθος . Σε λίγες περιπτώσεις αυξάνονται σε μέγεθος και προβάλλουν σαν πολύ μικρά κουνουπίδια. Τα κονδυλώματα έχουν πολλά και διαφορετικά σχήματα.Το χρώμα τους ποικίλει. Μπορεί να είναι ίδιο με το χρώμα του δέρματος ή πιο ανοιχτό . Σε πολλές περιπτώσεις όμως έχουν πιο σκούρο χρώμα από το δέρμα . Τα κονδυλώματα που βρίσκονται στους βλεννογόνους (μέσα από τα χείλη του αιδοίου, στον κόλπο, στον τράχηλο της μήτρας και μέσα στον πρωκτικό σωλήνα) είναι ροζ ή λευκωπά.
Θεραπεία
Για την αντιμετώπιση των κονδυλωμάτων, υπάρχουν κάποιες θεραπείες που εφαρμόζονται στο σπίτι από τους ίδιους τους πάσχοντες με φτωχά όμως αποτελέσματα, καθώς και θεραπείες που πραγματοποιούνται ιατρείο από εξειδικευμένο δερματολόγο-αφροδισιολόγο και είναι ασφαλώς πιο αποτελεσματικές.
Αφαίρεση με Laser
Πραγματοποιείται με τη χρήση ειδικής ενισχυμένης αναισθητικής κρέμας, είναι αναίμακτη, έχει σύντομο χρόνο αποθεραπείας και επούλωσης του δέρματος, ενώ δεν αφήνει πίσω της ουλές.
Κρυοπηξία: Η κρυοπηξία είναι από τις παλαιότερες μεθόδους θεραπείας των κονδυλωμάτων κατά την οποία καταστρέφονται οι βλάβες μέσω ψύξης με τη χρήση υγρού αζώτου. Τα κονδυλωματα εξουδετερώνονται καθώς ή ψύξη και απόψυξη των κυττάρων έχουν καταστροφική δράση. Είναι ιδανική σε περιπτώσεις μικρών και πολλών κονδυλωμάτων, αν και χρειάζονται παραπάνω από μια συνεδρίες. Διαθερμοπηξία
Μία ακόμα μέθοδος αντιμετώπισης των κονδυλωμάτων είναι η διαθερμοπηξία (ηλεκτροκαυτηρίαση).
Χειρουργική αφαίρεση
Αποτελεί την πιο επεμβατική μέθοδο αντιμετώπισης των κονδυλωμάτων, που ενδείκνυται μόνο στις πολύ μεγάλες βλάβες, ιδιαίτερα στις περιπρωκτικές.
Μετά τη θεραπεία και περίπου για ένα μήνα καλό θα είναι να ακολουθηθούν τα εξής: αποφυγή ερωτικής επαφής, αποφυγή ξυρίσματος στην περιοχή, χρήση βαμβακερών εσωρούχων και αποφυγή χρήσης πετσέτας ή σφουγγαριού από τον/την σύντροφο.
Συχνές ερωτήσεις
- Πώς μεταδίδονται τα κονδυλωματα;
Τα κονδυλώματα μεταδίδονται κυρίως με τη σεξουαλική επαφή, ακόμα και με τη μη ολοκληρωμένη. Εάν ο ένας από τους δύο ερωτικούς συντρόφους έχει οξυτενή κονδυλωματα είναι εύκολο να τα μεταδώσει στον άλλο και με την τριβή του δέρματος ή των βλεννογόνων και με το στοματικό σεξ. Ακόμα, η συχνή αλλαγή ερωτικών συντρόφων αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού. Παρότι όμως οι περισσότεροι άνθρωποι εκτίθενται σε έναν από τους τύπους του ιού κάποια στιγμή στη ζωή τους δεν είναι σίγουρο ότι θα μολυνθούν όλοι, ούτε ότι όσοι μολύνονται εκδηλώνουν τις βλάβες. Στο φαινόμενο αυτό παίζει ρόλο το ανοσοποιητικό σύστημα. Τέλος, υπάρχει περίπτωση μετάδοσης των κονδυλωμάτων από τη μητέρα στο μωρό που γεννιέται με φυσιολογικό τοκετό και έχει κονδυλωματα στον κόλπο και το αιδοίο. Στην περίπτωση αυτή καλύτερη λύση είναι η καισαρική τομή.
- Πώς επηρεάζει ο ιός HPV και τα κονδυλωματα την γονιμότητα και την εγκυμοσύνη;
Εάν ο ιός διαγνωστεί εγκαίρως και οι βλάβες δεν έχουν προχωρήσει σε κακοήθεια τότε η γονιμότητα μιας γυναίκας δεν απειλείται. Το ίδιο ισχύει και για την εγκυμοσύνη. Κατά τη διάρκεια όμως του τοκετού υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης του ιού στο παιδί, γι αυτό σε αυτές τις περιπτώσεις προτιμάται η καισαρική τομή (ο ιός δεν επηρεάζει τη γονιμότητα).
- Πώς μπορώ να προφυλαχτώ από τα κονδυλωματα;
Η χρήση προφυλακτικού μειώνει τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού κατά 70%, αλλά δεν προστατεύει από τα κονδυλωματα που βρίσκονται ακάλυπτα σε γύρω περιοχές. Επίσης η συχνή αλλαγή ερωτικών συντρόφων αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσής του. Το εμβόλιο στα κορίτσια εξασφαλίζει προστασία από κάποια στελέχη του ιού HPV ( τύποι 6,11,16,18) που ευθύνονται για τον καρκίνο σε ποσοστό ακόμα και 90%.
- Αν εμφανίσω κονδυλωματα θα τα έχω για πάντα;
Τα κονδυλωματα δεν εμφανίζονται σε όλους όσους μολυνθούν από τον ιό, καθώς σε πολλές περιπτώσεις ο ιός καταπολεμάται από το ανοσοποιητικό σύστημα και δεν εκδηλώνεται. Εάν όμως εμφανιστούν μπορούν να αντιμετωπιστούν και να αφαιρεθούν, αλλά ο ίδιος ο ιός (HPV) δεν μπορεί να απομακρυνθεί από τον οργανισμό. Αυτό συμβαίνει γιατί ο ιός έχει ήδη μολύνει τα κύτταρα και έτσι παραμένει εκεί. Κάποιες φορές βέβαια και μετά από θεραπεία τα κονδυλωματα μπορεί να επανέλθουν στην ίδια περιοχή. Αυτό συμβαίνει κυρίως στην περίπτωση που πέσει η άμυνα του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
- Εάν μια γυναίκα έχει κονδυλωματα θα παρουσιάσει και καρκίνο του τραχήλου;
Όχι, οι τύποι του HPV που προκαλούν τα κονδυλωματα δεν είναι οι ίδιοι με αυτούς που προκαλούν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Οι τύποι των κονδυλωμάτων είναι χαμηλού κινδύνου, ενώ του καρκίνου του τραχήλου υψηλού. Όμως, οι γυναίκες που έχουν εμφανίσει κονδυλωματα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να έχουν και κάποιο τύπο του ιού και στον τράχηλο, γι αυτό το test-PAP κρίνεται απαραίτητο.