Και ξαφνικά…αρχίσατε να ψιλαφάτε κάτι μικρά σαν σπυράκια γύρω απ’ το λαιμό σας ή κάτω απ’ το στήθος σας; Τα θηλώματα φαίνεται σαν να εμφανίστηκαν απ’ το πουθενά!
Αλλά τα κοινά θηλώματα είναι στην πραγματικότητα μια μόλυνση στο ανώτερο στρώμα του δέρματος, που προκαλείται από ιό τον ανθρώπινων θηλωμάτων,HPV. Όταν ο ιός εισβάλει σε αυτό το εξωτερικό στρώμα του δέρματος, προκαλεί ταχεία ανάπτυξη κυττάρων στο εξωτερικό στρώμα του δέρματος – δημιουργώντας τον θήλωμα.
Ο HPV είναι πανταχού παρών, όλοι μας ερχόμαστε σε επαφή μαζί του, καθημερινά, σε όλη τη ζωή μας.
Οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει περισσότερους από 100 μοναδικούς τύπους του ιού. Και οι περισσότεροι άνθρωποι θα έχουν τουλάχιστον μια κοινή μόλυνση από τον ιό HPV κάποια στιγμή στη ζωή τους.
Ορισμένες μορφές του ιού είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν θηλώματα δέρματος. Άλλες μορφές HPV είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων, αν και μερικά στελέχη του ιού μπορεί να προκαλέσουν και τα δύο.
Εγώ δεν είχα, που το κόλλησα;
Αν έχετε οποιοδήποτε τύπο κονδυλωμάτων δέρματος, αυτό σημαίνει ότι ήρθατε σε επαφή με τον ιό που προκαλεί τις δερματικές βλάβες κάποια στιγμή στο παρελθόν, και θα μπορούσε αυτό να ήταν και πριν από μήνες.Ο πιο συνηθισμένος τρόπος είναι η άμεση επαφή του δέρματος με κάποια μολυσμένη επιφάνεια ή με κάποιο άλλο μολυσμένο δέρμα.
Ο HPV είναι πιο πιθανό να προκαλέσει βλάβη όταν έρθει σε επαφή με δέρμα που έχει υποστεί βλάβη ή κοπεί. Τα μικροκοψιματα- τα οποία δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι-από το ξύρισμα μπορούν να αποτελέσουν μια οδό για τη μόλυνση. Αυτό εξηγεί γιατί οι άνδρες μπορεί να έχουν θηλώματα στην περιοχή της γενειάδας, ενώ στις γυναίκες συχνά εμφανίζονται στα πόδια.
Γιατί όμως κάποιοι άνθρωποι εμφανίζουν βλάβες ενώ κάποιοι άλλοι δεν εμφανίζουν ποτέ;
Οι γιατροί δεν είναι σίγουροι, αλλά πιστεύουν ότι ορισμένα άτομα έχουν ανοσοποιητικό σύστημα που είναι πιο ικανό να καταπολεμήσει τον ιο και να αποτρέψει την ανάπτυξη κονδυλωμάτων-θηλωμάτων.
Για παράδειγμα, τα παιδιά νοσούν πολύ πιο συχνά από τους ενήλικες. Αυτό πιθανότατα οφείλεται στο γεγονός ότι το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν έχει ακόμη χτίσει ισχυρή άμυνα ενάντια στις πολυάριθμες μορφές του ιού .
Ακόμα, οι ειδικοί δεν έχουν ακόμη προσδιορίσει ακριβώς τι είναι to διαφορετικό στο ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων που μολύνονται συχνά από τον ιό HPV.
Είναι δυνατόν να αποτρέψουμε τα θηλώματα;
Είναι σημαντικό να επικεντρωθείτε στην πρόληψη και να θεραπεύεται το θηλώματα του δέρματός αμέσως όταν εμφανίζονται.
Ο πρώτος τρόπος για την πρόληψη των κονδυλωμάτων του δέρματος είναι να αποφύγετε την επαφή με τον ιό:
- Βεβαιωθείτε ότι πλένετε καλά τα χέρια σας τακτικά.
- Στο γυμναστήριο, βεβαιωθείτε ότι έχετε καθαρίσει τον εξοπλισμό πριν από τη χρήση με καθαρή πετσέτα και αντισηπτικό.
- Μην φοράτε στον λαιμό αντικείμενα που μπορούν να μεταφέρουν τον ιό από το ένα σημείο στο άλλο (αλυσιδες,κοσμηματα).
Ο δεύτερος τρόπος για την πρόληψη είναι να διατηρείτε το δέρμα υγιές και ενυδατωμένο για να αποφύγετε ανοιχτές σχισμές στο δέρμα, που θα δημιουργούσαν μια πύλη για να εισέλθει ο ιός στο δέρμα.
Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για την αφαίρεση των θηλωμάτων;
Το πιο σημαντικό πράγμα όταν βλέπετε ένα θήλωμα είναι να απαλλαγείτε από αυτό αμέσως.Τα θηλώματα μπορούν να εξαπλωθούν στο σώμα σας αν παραμείνουν.Πρέπει να απαλλαγείτε από όλα τα ορατά θηλώματα κάθε φορά που εμφανίζονται, έτσι ώστε να μην διαδοθούν περισσότερο.
Οι ακροχορδώνες λαιμού αντιμετωπίζονται εύκολα με ηλεκτροκαυτηρίαση, κρυοθεραπεία, laser, χειρουργική αφαίρεση κ.α..
Για τους ακροχορδώνες προσώπου αποφεύγουμε συνήθως της κρυοθεραπεία καθώς αφήνει συχνά μετά την επέμβαση αντιαισθητικές υποχρωματισμένες – λευκές περιοχές.
Τα θηλώματα στο στήθος αφαιρούνται συνήθως εύκολα με laser ή ηλεκτροκαυτηρίαση.
Τα θηλώματα στα γεννετικά όργανα απαιτούν προσοχή, χρειάζεται να γίνει διαφοροδιάγνωση από κονδυλώματα. Καλό είναι να γίνει ταυτοποίηση του τύπου του ιού HPV ώστε να σιγουρευτούμε ότι δεν πρόκειται για προκαρκινικές καταστάσεις.
Σε κάθε περίπτωση οι ακροχορδώνες είναι καλοήθεις και όχι επικίνδυνοι. Οι αφαίρεση γίνεται όταν ενοχλούν αισθητικά ή λειτουργικά.