Η ακμή είναι η πιο κοινή δερματοπάθεια. Συναντάται συχνότερα σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία και είναι συνήθως βαρύτερη στα αγόρια. Η ακμή επηρεάζει τις περιοχές του δέρματος με τον πυκνότερο πληθυσμό σμηγματογόνων αδένων (πρόσωπο,ώμοι, πλάτη, στέρνο). Οι αδένες αυτοί εκκρίνουν το σμήγμα, μια λιπαρή ουσία, που μέσω των τριχοθυλακίων μεταφέρει νεκρά κύτταρα στην επιφάνεια του δέρματος. Όταν το σμήγμα και τα κύτταρα του δέρματος φράζουν τα τριχοθυλάκια, δημιουργούνται βακτήρια. Αυτά προκαλούν διόγκωση στους πόρους του δέρματος και έτσι αναπτύσσονται σπυράκια και ακμή.
Η ακμή είναι μία πολυπαραγοντική νόσος. Παράγοντες που την προκαλούν είναι:
- Αύξηση ορμονών στα εφηβικά χρόνια.
- Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.
- Χρήση ακατάλληλων φαγεσωρογόνων λιπαρών καλλυντικών και αντηλιακών στο δέρμα με προδιάθεση ακμής.
- Κληρονομικότητα.
- Ορισμένα φάρμακα (π.χ. λίθιο).
- Παχυσαρκία και στρες.
Η ακμή μπορεί να εκδηλωθεί με ήπια ή σοβαρότερη κλινική εικόνα. Η διάγνωση του τύπου της ακμής θα βοηθήσει στη σωστή επιλογή της πιο αποτελεσματικής θεραπείας.
Βαθμός 1: Η πιο ήπια μορφή ακμής που εκδηλώνεται με φαγέσωρες (μαύρα και λευκά στίγματα) χωρίς φλεγμονή συχνότερα στην αρχή της εφηβείας ειδικά στη μύτη ή /και στο μέτωπο. Αντιμετωπίζεται επιτυχώς με τη χρήση τοπικής θεραπείας.
Βαθμός 2: Μέτρια ακμή με φαγέσωρες σε μεγαλύτερους αριθμούς, βλατίδες και φλύκταινες και μία ελαφρά φλεγμονή του δέρματος. Εμφανίζεται στο πρόσωπο, το στήθος, τους ώμους, την πλάτη και σε ενήλικες γυναίκες κυρίως στο πηγούνι και την κάτω γνάθο. Αντιμετωπίζεται με τη χρήση τοπικών σκευασμάτων αλλά μπορεί να χρειαστεί συνδυασμός με συστηματική αγωγή.
Βαθμός 3: Σοβαρή ακμή με εντονότερη φλεγμονή. Απαιτείται συνδυασμός τοπικής και συστηματικής αγωγής. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία εξελίσσεται σε βαθμό 4.
Βαθμός 4: Η πιο σοβαρή μορφή ακμής, η λεγόμενη κυστική ακμή με πολλές βλατίδες, φλύκταινες, οζίδια και κύστες. Απαιτείται συστηματική θεραπεία ώστε να μην αναπτυχθούν ουλές ακμής.
Πώς θεραπεύεται η ακμή;
Ανάλογα με την κλινική εικόνα η ακμή αντιμετωπίζεται είτε με τοπικά σκευάσματα όπως τοπικά ρετινοειδή, σαλυκιλικό οξύ, αζελαϊκό οξύ, υπεροξείδιο του βενζολίου, τοπικά αντιβιοτικά, είτε με συστηματική αγωγή όπως αντιβιοτικά, αντισυλληπτικά ή την ισοτρετινοίνη.
Η χορήγηση ισοτρετινοίνης σε άτομα με βαριά κυστική ακμή αποτελεί τη θεραπεία πρώτης επιλογής και έχει άριστα αποτελέσματα. Η χρήση της είναι απόλυτα ασφαλής εφόσον ο ιατρός σας κάνει τις απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις και παρακολουθεί τον ασθενή ανά μήνα.
ΟΥΛΕΣ ΑΚΜΗΣ
Συχνά η ακμή κατά την αποδρομή της αφήνει ουλές στο πρόσωπο αλλά και στο σώμα. Η θεραπεία τους γίνεται με Fractional Laser, Dermabration, Dermapen, χημικά peelings κλπ.